6 Haziran 2008 Cuma

Alageyik Sokağı Bir Liman mıydı?, Anı, Can Yayınları, 2008, 5. Basım


"Konser gecelerinde Deniz Kulübü'nün önü sandallarla dolardı. Kimileri yanlarında içkilerini, mezelerini de getiriler, bir yandan demlenip, bir yandan da kulüpteki eğlenceye, biraz uzaktan da olsa, ortak olurlardı. Yemek sırasında genelikle İtalya'dan gelen orkestralar hafif müzik ve dans müziği çalarlardı. Birkaç sezon arka arkaya gelen Enzo adındaki yakışıklı bir İtalyan şarkıcı, sesi kadar çapkınlığıyla da ün yapmış, birçok Modalı kızın gönlünde uzun yıllar çıkmamacasına yer etmişti..."


Deniz Kavukçuoğlu, bu kitabında, 50'li yıllardan başlayarak kelimenin tam anlamıyla içinde yer aldığı Türkiye'nin bir manzarasını çiziyor. Kavukçuoğlu, İstanbul doğumlu çok yönlü bir aydın. Özellikle artık bizim için çok gerilerde kalmış İstanbul cennetini, 70'lere doğru politize olan gençliği, İstanbul'un ve sonra sürgüne gittiği Avrupa'nın bohem yaşantısını son derece içten, sıcak bir diller anlatıyor. Alageyik Sokağı Bir Liman mıydı? yayınlandığı günden bu yana okurlardan büyük ilgi gören bir kitap. (Arka kapak yazısı)


***


Üstün Akmen, Nokta Dergisi, 22 Kasım-5 Aralık 2002


Bozulma Yıllarının Anı Tarihi: 'Alageyik Sokağı Bir Liman mıydı?


"Sonuç olarak... Deniz Kavukçuoğlu'nun yaşadıklarını süzgeçten geçirdiğini, süzerken yaşadıklarına olamazcasına 'müstehzi' hatta alaycı bir gözle baktığını, bütün bunları da sevimli bir tavırla yansıttığını buraya tüm içtenliğimle yazmam gerek. Kavukçuoğlu, belki de Andre Gide'in dediğince, anılarının bir bölümünü yazarak ölümün elinden bir şeyler kurtarmayı denemiş. 'Başarmış mı' diye soracak olursanız olumlu yanıt veririm, size de kitabı alıp okumak düşer. Alıp okumazsanız, anı kaybeden, anılardan uzaklaşan siz olursunuz. Ona göre... Yoksa bana ne!.."



Hiç yorum yok: